• Meny
  • Meny
sølvkroken spesial ørretsluk

Sølvkroken Spesial

Sølvkroken Spesial

For mange ørretfiskere, og da gjerne blant den eldre garde, er Spesial fra Sølvkroken ørretsluken over alle ørretsluker. Dette er en virkelig klassiker blant skjeslukene og det er ikke uten grunn at den har vært en klassiker blant norske ørretfiskere siden 1930-tallet. 

sølvkroken spesial

annonselenke

Trolig er dette den sluken som har fanget flest ørreter gjennom tidene, og den er med andre ord en sluk som burde være selvskrevet inventar i enhver slukboks.

Sølvkroken Spesial – fiskefanger i 100 år

Hjernen bak Spesial-sluken var Bjarne Zachariassen, en ivrig sportsfisker fra Skien som også drev et eget forsølvingsfirma. Han utviklet også egne fiskesluker som han prøvde ut i Velevassdraget sammen med en kamerat. Den mest effektive prototypen viste seg å være en sølvblank skjesluk med røde prikker. Sluken fikk navnet Spesial Classic nr. 40, og den er omtrent identisk med den versjonen som selges i dag.

nærbilde av sølvkroken spesial classic sølv og rød

Bjarne Zachariassen stiftet like etterpå selskapet Sølvkroken i Skien på 1930-tallet, og Spesial-sluken ble raskt populær blant norske ørretfiskere. Spesial Classic er fortsatt en av Sølvkrokens mestselgende fiskesluker, nær 100 år etter at den kom på markedet.

De tidlige variantene ble laget for hånd i Norge, og de velkjente røde prikkene ble håndmalt på av norske arbeidere. Dagens utgave ser omtrent identiske ut, men som det meste av dagens fiskeutstyr produseres det nå i Asia. Det skal like vel sies at slukene fortsatt holder høy kvalitet og fanger fisk som bare det. Flere farger har også kommet til med årenes løp, alt fra fluoriserende farger til klassikeren i kobber og rødt. 

Sølvkroken Spesial – testvinner blant ørretslukene

Det er ikke bare blant garvede ørretfiskere at Sølvkroken Spesial er en favoritt, den har også gjort det meget skarpt i diverse kåringer av ørretsluker. Bladet Villmarksliv kjørte i 2017 en omfattende test av ørretsluker der Spesial Classic nr. 40 gikk helt til topps. 

sølvkroken spesial classic nr.40

Testen ble gjennomført slik at 24 testfiskere fikk tilsendt en rekke ørretsluker for utprøving, der hver sluk skulle få like mye fisketid. Når testperioden var slutt var det Sølvkroken Spesial i sølv med røde prikker som hadde fanget flest ørreter. 

Klassisk og allsidig ørretsluk som fortsatt fungerer

Spesial er en klassisk og allsidig ørretsluk som fortsatt fanger fisk i bøtter og spann. Den kommer i 5 forskjellige vektklasser: 4, 7, 10 , 12 og 18 gram, og en rekke forskjellige farger. 

sølvkroken spesial ørretsluk

De sikreste kortene fargemessig er sølv med røde prikker, og kobber og rød. Er ørreten treg i bettet så kan det absolutt ha noe for seg å prøve den i friske farger. Alle ørretfiskere bør uansett ha minst et eksemplar av Sølvkroken Spesial nr. 40 i slukboksen!