• Meny
  • Meny
lage en fiskesluk

Slik lager du din egen fiskesluk – steg for steg guide

Lag din egen ørretsluk med enkle verktøy

Lurer du på hvordan du kan lage din egen fiskesluk? I denne artikkelen viser jeg deg steg for steg hvordan du går frem for å lage en ørretsluk ved hjelp av verktøy de fleste av oss har hjemme.

slik lager du en fiskesluk

De som har fisket ørret eller laks med fluer de har bundet selv har nok følt på den ekstra gleden det gir å lure fisken med egne kreasjoner. Denne gleden trenger ikke bare være forbeholdt fluefiskere, det er nemlig fult mulig å lage egne fiskesluker som lurer ørreten, selv ved enkle verktøy. Teknikkene jeg bruker her kan også brukes til å lage større fiskesluker som fungerer til andre arter og laksesluker. Her er det bare fantasien som setter grensene.

Designet på ørretsluken

Det første og kanskje viktigste steget i prosessen med å lage en fiskesluk er å bestemme designet på sluken. Har man gode kreative evner så kan man eksperimentere med egenutviklede design, men det aller enkleste er å kopiere utseende til en sluk man vet fisker bra. 

lage en ørretsluk - lage formen på sluken

På denne sluken har jeg valgt å bruke Møreungen Nordlys som mal. Dette er en sluk som har en fin og lokkende gange, samtidig som den ikke har en alt for komplisert form. Når det kommer til materialvalg så syntes jeg messing er et fint material å jobbe med. Du kan kjøpe messingplater i forskjellige tykkelser på blant annet Sløyd Detaljer.

Jeg starter selve prosessen med å risse av formen på en 2 millimeter tykk messingplate. Denne tykkelsen gir ørretsluken en vekt på rundt 12-14 gram. Ønsker du å lage en lettere sluk så kan du bruke tynnere metall.

Sage ut selve fiskesluken

Her har jeg festet messingplaten i skrustikka og sager så nært inntil oppmerkingen som jeg kommer med en vanlig baufil. 

lage en fiskesluk - sage ut fiskesluken

Det er vanskelig å få dette helt nøyaktig, derfor går jeg over med en fil etterpå og filer helt inn til oppmerkingen. Er du nøye her så blir også sluttresultatet penere.

lage en fiskesluk - file til form på sluken

Et lurt tips er å bruke filen til å runde av kantene litt slik at de ikke er skarpe og ubehagelige å ta på. Det ser bedre ut, og du unngår å skjære deg i det videre arbeidet.

Lage hull til kroker og splittringer

Når slukblanken er ferdig formet så er det tid for å bore hullene til splittringene. Her gjelder det å være nøye og det er lurt å ta seg tid til å sørge for at hullene er sentrerte før man går i gang med drillen. Et annet viktig moment er at hullene må være langt nok ute i kanten til at splittringene får plass. Du kan heller ikke plassere hullene for langt ut slik at de rives opp om du får på stor fisk.

lage en fiskesluk - merke ut hullene til splittringer og krok

Bruk en kjørner til å merke opp hvor hullene skal være. Dette gjør det enklere når du skal bore hullet til splittringene. Boret kan ha en tendens til å skli på metallet, så det lønner seg å først bore med et lite bor, før du borer til endelig størrelse på hullet.

lage en fiskesluk - bore hull til splittringer

For at det skal se ekstra gjennomført ut så forsenker jeg hullet litt ved å bruke et større bor. Dette fjerner også eventuelle skarpe kanter.

Banke ut formen på ørretsluken

Prosessen med å banke ut selve fiskesluken er nok den mest krevende delen når man skal lage sin egen ørretsluk. Det er nå den flate metallbiten skal formes slik at den oppfører seg som en fiskesluk i vannet, med sin karakteristiske vingling fra side til side. For å gjøre prosessen litt enklere å lager jeg først en form i slukens fasong i en trebit. Bruk et stemjern til å hule den litt ut slik at den får formen til en skje.   

lage en fiskesluk - lage form til sluken

Plasser så slukemnet oppi formen, bruk en kulehammer og bank sluken ned i formen. Det kan være enklere å bruke en vanlig hammer til å slå på kuleammeren med. På den måten kan man plassere hammerslagene mer nøyaktig dit man vil. Målet er at slukemnet skal få formen til en vanlig spiseskje.

slik lager du en fiskesluk - hamre ut sluken

Slik ser formen på sluken ut etter en del hamring. Den har en svak krumning i lengderetningen, ikke helt ulik en skje.

hjemmelaget fiskesluk - formen på sluken

Siden Møreungen har en lett S-form er nå neste steg i prosessen å bøye sluken litt tilbake i forenden. Dette kan gjøres ved å feste en bor av litt tykkelse i skrustikka for så å hamre lett på den.

lag en fiskesluk - banke ut bøy på sluken

Hensikten med dette er at formen skal bli svakt S-formet. Det er nettopp denne S-formen som gjør at sluken går fra side til side når du sveiver inn.

hjemmelaget fiskesluk - den endelige formen på fiskesluken

Det kan være lurt å sammenligne opp mot sluken du bruker som mal underveis. Målet er å få formen så lik som mulig som originalen. Har du muligheten til det så kan du teste slukens gange og så eventuelt gjøre finjusteringer for å optimalisere måten sluken oppfører seg på i vannet. 

Polere ut striper og arbeidsmerker på ørretsluken

Når sluken er ferdig formet så er neste steg i prosessen å fjerne arbeidsmerker og striper for å gjøre overflaten skinnende blank. For enkelhets skyld så bruker jeg her en polerskive med egnet polerpasta. Det er derimot ikke noe i veien for å bruke tradisjonelt sandpapir og så avslutte med litt metallpolish.

slik polerer du fiskesluken

Siden jeg brukte en kulehammer når jeg formet sluken så vil den ene siden av sluken være “hamret”. Dette gir sluken ekstra karakter og jeg polerer derfor ikke vekk disse merkene. 

Lakkere fiskesluken

Når du skal lakkere ørretsluken så er det en rekke forskjellige metoder du kan bruke. Du kan enten spraylakke den med vanlig spraylakk, bruke bengalack eller til og med vanlig neglelakk. Sluken kan også fiskes som den er, uten lakk i det hele tatt. 

lakke en fiskesluk

Jeg foretrekker å bruke pulverlakk som er spesielt godt egnet for fiskesluker. Dette gir en meget bestandig overflate som tåler mye juling, samtidig som den kommer i en rekke forskjellige farger. Lakken fås kjøpt på Ebay under navnet “Pro-tec”.

slik maler du en fiskesluk

Måten pulverlakken påføres på er at man først varmer opp sluken ved hjelp av en varmluftspistol for så å drysse pulveret på i ønsket mønster. Jeg bruker en malerpensel som jeg tar nedi pulverbeoksen og så kakker jeg litt på penselen slik at det drysser jevnt ned på sluken. Når dette er gjort så må lakken herdes. Dette gjøres i en vanlig stekeovn i 20 minutter på ca. 175 grader.

Feste krok og splittringer

Det siste steget i prosessen med å lage en fiskesluk er å feste på splittringer og krok. Jeg anbefaler å benytte kroker av god kvalitet fra for eksempel VMC eller Owner. 

lage en fiskesluk - montere kroker og splittringer

En splittringtang gjør denne prosessen mye enklere og er noe jeg anbefaler alle å ha. Med en slik tang er det enkelt å både montere og skifte splittringer og kroker. 

Slik lager du en ørretsluk – det ferdige resultatet

Når kroker og splittringer er ferdig montert på den hjemmelagde fiskesluken ser resultatet slik ut. 

slik lager du en fiskesluk

Ørretsluken endte på 14 gram, om du ønsker å lage den enten lettere eller tyngre så regulerer du dette ved å bruke en annen tykkelse på materialet, eventuelt forandre slukens fysiske størrelse. Lykke til og skitt fiske!